A tavalyi év vége óta a hedge fundok szinte rávetették magunkat a kakaópiacra, tovább fokozva a nyugat-afrikai rossz termés miatt bekövetkezett rekordszintű árnövekedést. 
A kakaóról kevesen tudják, hogy egy szűk éghajlati övön lehet csak termeszteni az egyenlítő mentén. Ezért a főbb termelő országok: Elefántcsontpart, Ghána, Indonézia és Nigéria; a hagyományos termesztéssel pedig még Brazíliában és Ecuadorban foglalkoznak. Legnagyobb piacuk a fejlett nyugati-világ,  az EU és az USA, amelyek a teljes import több mint 80 százalékáért felelnek. Európában Hollandia a főimportőr; a holland kakaó már nekünk is ismerős lehet. A kakaó népszerűsége nem áll meg a földrajzi határoknál, a fogyasztás az ázsiai piacokon is folyamatosan emelkedik, főleg olyan országokban mint Kína és India, ahol korábban ez nem volt jellemző.

Gyártói szemszögből adott egy népszerű termék/nyersanyag és hozzá kapcsolódóan egy világszinten bővülő fogyasztás. Mi baj lehet?

Az időjárás.

Az elmúlt időszak nem igazán kedvezett a kakaóbab termesztésnek. Az El Nino szárazabb hőmérsékletet hoz Nyugat-Afrikában, ahol a világ termelésének háromnegyede található. A kakaó ára ezen a héten minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, mivel a rossz időjárási körülmények a két legnagyobb termelőnek, Ghánának és Elefántcsontpartnak a terméshozamát folyamatosan rontja.
Az kakaó határidős ára az év eleje óta több mint 2.000 fonttal, azaz közel 60%-kal emelkedett, és múlt héten tonnánként 5.900 fontos napközbeni csúcsot ért el. A határidős piacokon a kialakult magasabb árak nagyjából 30%-a jut el közvetlenül a ghánai és elefántcsontparti termelőkhöz.

Ez idő alatt a hedge fundok, mint spekulatív kereskedők 8,7 milliárd dolláros tétet halmoztak fel a londoni és New York-i kakaó határidős kontraktusokban arra, hogy az árak tovább fognak emelkedni, ami dollárban kifejezve az eddigi legnagyobb összeg, a CFTC adatai szerint.
Nem mehetünk el szó nélkül azonban amellett, hogy árupiaci termékek a kockázatos befektetések közé tartoznak. Befektetőként tisztában kell lennünk azzal, hogy az árak hirtelen emelkedését sokszor hirtelen árfolyamzuhanások követik különböző természeti, gazdasági vagy politikai események hatására is.

Bár a rossz időjárás és a kakaófákat sújtó betegségek a világ fő kakaótermelő régióiban, Nyugat-Afrikában váltották ki a rallyt, a hedge fundok megjelenése ezen az árupiacon csak tovább fokozta annak hevességét.  A fedezeti alapoknak valószínűleg „a valaha volt legnagyobb kockázati kitettségük van a kakaóval szemben” – mondta Martijn Bron, aki 2022-ig a Cargill mezőgazdasági nyersanyagipari óriáscég kakaó -és csokoládékereskedésének globális vezetője volt. „A fedezeti alapok nem okozói az emelkedésnek” – mondta – „de egy alacsonyabb likviditású piaci környezetben felerősíthetik az alapvetően indokolt piaci mozgásokat extrém szintekre”.

A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli teljesítménynek. A piacok a jövőben nagyon eltérő módon alakulhatnak.

Forrás: FT CNBC