Japán exportja 2022 után, a 2023-as évvel is rekordot dönthet mivel a gyengébb jen vonzóbbá tette a japán termékeket és a külföldi kereslet erős maradt a COVID-pandémiából történő helyreállás után. Azonban Japán gazdasága, ami a világ harmadik legnagyobbja számos kihívással néz szembe. Az export jelentős szerepet játszik gazdasági növekedésben, amit mind a belső fogyasztás csökkenése, mind a globális kereskedelmi feszültségek súlyosbítanak.

A Japán Jegybank (BoJ) hosszú ideje alkalmazza a laza monetáris politikát, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést és elérje a 2%-os inflációs célt. A jelenlegi infláció azonban már hónapok óta meghaladja ezt a szintet, ami arra utal, hogy változások várhatóak, a jelenlegi piaci várakozások szerint az BoJ ultralaza monetáris politika 2024 első negyedévében véget érhet. Ez a változás jelentős hatással lehet a jen árfolyamára, amely jelenleg több évtizedes mélyponton van a dollárral, az euróval és a svájci frankkal szemben.

A japán gazdaság kilátásait befolyásoló tényezők túlmutatnak a monetáris politikán. A belső fogyasztás, a munkaerőpiac, a demográfiai változások és a technológiai fejlődés mind hozzájárulnak a gazdaság alakulásához.

Japánban tartósan és trendszerűen alacsony a belső fogyasztás, ami részben a deflációs spirál kialakulásához vezetett. A deflációs spirál olyan gazdasági folyamat, amely defláció esetén bekövetkezhet.

A defláció a jövőbeli árakra vonatkozó várakozások problémája. Ha egy központi bank bejelenti, hogy csökkenni fognak az árak, a fogyasztók úgy döntenek, hogy elhalasztják vásárlásaikat, amíg az említett árcsökkenés megvalósul. Az alacsonyabb árak pedig egy ördögi kört generálhatnak és ez a gazdaság fogyasztásának stagnálását eredményezi. A vállalatok csökkentik ugyanis a termelést, mert kevesebb a fogyasztás, és ezért, ha a munkaerőpiac nem eléggé rugalmas, kénytelenek elbocsátani a munkavállalókat, ami viszont kevesebb fogyasztást és ismét felesleges kínálatot eredményez, ami az árak további csökkenését okozza.

Mindezek miatt a munkaerőpiac szintén fontos szerepet játszik a gazdaság alakulásában. Japánban a munkaerőhiány jelentős probléma, ami a termelékenység csökkenéséhez vezetett. Részben a demográfiai változások szintén jelentős hatással vannak a gazdaságra. A népesség öregedése és a születésszám csökkenése folyamatosan komoly kihívást jelent. Ezt valamennyire ellensúlyozza a technológiai fejlődés, ami hajtja a gazdasági növekedést, a kormányzat pedig több intézkedést is hozott a technológiai fejlődés ösztönzése érdekében.

Összefoglalva, Japán gazdasági kilátásai bizonytalanok. A jegybanknak óvatosan kell navigálnia a monetáris politika normalizálása felé miközben figyelembe veszi a gazdasági növekedés, az infláció és az árfolyamok alakulását.

Forrás:
Alulértékelt a japán jen (vg.hu)
Kiderült: komoly mellékhatása volt a japán jegybank mennyiségi lazításának – Portfolio.hu