2023. augusztusában írtunk a Walt Disney Companyról, amely a második negyedéves vállalati gyorsjelentés után a részvényárfolyam 2014 óta nem látott mélységbe süllyedt. Azt követően 82 dollárról a részvényárfolyam mostanra felkapaszkodott 107 dollárra, ami több mint 30 százalékos emelkedés 180 nap alatt.

A cég korábban új zászlóshajójának a streaming szolgáltatásának növekedését tette meg. Vezérigazgatói visszatérése óta Bob Iger küldetésének tekinti a Disney streaming üzletágának nyereségességének javítását, melyet a vállalat jövőjének szerves részének tekint.

Miután a Disney+ előfizetőinek száma 7 millióval nőtt 2023 júliusa és szeptembere között, a vállalat utolsó negyedéves pénzügyi jelentésében ez a növekedés megtorpant. A mintegy 1,3 millió előfizető elvesztését ebben a szegmensben a Disney+, másik streaming szolgáltatása, a Hotstar-előfizetések 700 ezerrel való növekedésével tompította. Ez önmagában nem segített a vállalat bevételein, mivel a Hotstar a szegmensében az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel jelentősen alacsonyabb.

„Vállalatként egy globális fegyverkezési versenyben voltunk az előfizetőkért” – mondta Bob Iger még 2023-ban. „Az előfizetőkért folytatott küzdelemben azt hiszem, talán egy kicsit túl lőttünk a célon” – tette hozzá, mondván, hogy a Disney+ legutóbbi áremelései csak elhanyagolható előfizetőveszteséget eredményeztek. 

Ez alapján sikeres volt a Disney+ és a Hulu legutóbbi áremelése a főpiacokon, ahol a standard előfizetések árai egyenként 3 dollárral emelkedtek. Ennek ellenére a vállalat 224 millió dolláros működési veszteséget könyvelt el ez időszak alatt, miközben továbbra is célul tűzte ki, hogy 2024 negyedik negyedévére nyereségessé válik.

A Marketbeat elérhető adatai szerint az elemzők (22) megítélése a vállalat kilátásairól összeségében pozitívak. 18-nál a részvény vételi ajánláson van szemben egyetlen egy eladási javaslattal. Az  összképet árnyalja, az a 109,67 dolláros konszenzuson alapuló célár, ami gyakorlatilag megegyezik a mostani  részvényárral.

Forrás: https://www.statista.com/chart/21614/disney-plus-subscribers/

A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli teljesítménynek.
A piacok a jövőben nagyon eltérő módon alakulhatnak. Segíthet Önnek annak megítélésében, hogy a múltban hogyan kezelték az alapokat.