A Thyssenkrupp hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy Martina Merz vezérigazgató távozik a vállalattól. Merz kérése bontják fel 2028-ig szóló szerződését – közös megegyezéssel – indoklás nélkül. A részvények 14,4%-ot estek a hírre, ami több mint két és fél éve a legnagyobb napon belüli esés.

Merz 2019-ben vette át a vezérigazgatói posztot abban az időben, amikor folyamatosan csökkenő jövedelmezőségről értesítette a cég a befektetőit és túl volt már egy sikertelen acélipari fúzión. Az összeomlás szélére sodródott Thyssenkrupp a túlélés érdekében 2020-ban eladta a legjövedelmezőbb üzletágát, a felvonórészleget. A vállalat átstrukturálása, a cég hidrogén -és acélrészlegének leválasztására irányuló tervek azonban nem haladtak előre, ami a befektetők és a dolgozók körében egyre nagyobb kritikát kapott.

Az Alfried Krupp von Bohlen és a Halbach alapítvány, a Thyssenkrupp 21%-os részesedéssel rendelkező legfőbb részvényese, sajnálatát fejezte ki a távozás miatt, de továbbra is meg van győződve arról, hogy  Merz szerkezetátalakítási terve ismét versenyképes osztalékfizetővé teszi a csoportot. A Thyssenkrupp eközben Miguel Angel Lopez Borregót, a Norma Group autóipari és ipari konszern vezérigazgatóját és a szélturbinát gyártó Siemens Gamesa korábbi elnökét ajánlotta Merz utódjának 2023. június 1-jétől.

A Thyssenkrupp elnöke, Siegfried Russwurm elmondta, hogy Borregóval az élen a csoport folytatja az átstrukturálást a kidolgozott stratégiai útiterv alapján.

Forrás: Investing.com