New York – Három évvel azután, hogy a világjárvány országszerte kiürítette az irodaházakat, a Cushman & Wakefield szerint Manhattan irodáinak 22 százaléka üresen áll, amire a piackövetés 1984-es kezdete óta nem volt példa.

A vállalati bérlőket jellemzően többéves bérleti szerződések kötik, amelyek egy ideig stabilitást garantálnak a kereskedelmi ingatlanpiacon, de minden hónapban újabb bérleti szerződések járnak le, és ez lehetőséget ad a bérlőknek, hogy újragondolják a helyzetüket. Sok olyan cég, amely évek óta próbálja kisebb irodatérbe szorítani a dolgozóit, nem hosszabbítja meg a szerződését, és ez nehéz döntések elé állítja az irodatulajdonosokat. A tulajdonosoknak el kellett fogadniuk, hogy a megváltozott körülmények hatására új helyzet állt elő.
Néha a bérlők kisebb, magasabb árfekvésű irodára váltanak; néha pedig a költségcsökkentést úgy állítják be, mintha valójában csak rugalmasságot kínálnának. A bérbeadó szempontjából az, hogy mi sarkallja szerződéskötésre a bérlőt aligha számít – az irodákat ki kell adni.
Ha mindezekhez még hozzávesszük a kamatlábak meredek emelését, ami egy hatalmas kereskedelmi jelzáloghitel refinanszírozását potenciálisan tönkreteszi, akkor ez egy olyan válsághelyzetet eredményezhet, amely nemcsak az irodaházak fizetőképességét, hanem a hozzájuk kapcsolódó hiteleket, a hitelt adó bankokat és tágabb értelemben az egész gazdaságot is fenyegeti.

https://www.curbed.com/article/nyc-office-real-estate-rechler-rxr-project-kodak.html?s=09