Már olvashattatok nálunk Michael Burry-ről, a híres hedgefund menedzserről, aki a mozivásznon és a valóságban is megjósolta a 2008-as amerikai jelzálogpiaci összeomlást. Befektetési alapja, a Scion Asset Management, tegnap közzétett jelentésében 1,6 milliárd dollár összértékben kötött eladási (short) pozíciókat a INVESCO QQQ és az SPDR S&P 500 ETF-re. Ezt azt jelenti, hogy abból származna majd nyeresége, ha a Nasdaq 100 és az S&P 500 tőzsdeindex csökken.
Forrás: https://bit.ly/45MsDpV

Bill Ackman, a Pershing Square Capital Management alapítója azt írja 2023. augusztus 3-án, hogy a 30 éves amerikai államkötvényekre eladási (short) pozíciókat épített ki, mert arra számít, hogy az amerikai infláció tartósan 3% körül ragad és a leghosszabb futamidővel rendelkező államkötvények hozama akár 5,50%-ig emelkedhet (jelenleg 4,31%).

Az emelkedő hozamszint a kötvények jelenlegi értékét csökkenti, mert a jövőben várhatóan már magasabb kamatozású értékpapír kerül a piacra. Így a kötvénykereskedők a csökkenő árfolyamokon eladási (short) pozíciókkal érhetnek el nyereséget.
30 éves lejáratú amerikai államkötvény hozamszintje

Rövid, egyszerű számítása szerint a magasabb infláció (3%) + reálkamat (0,5%) + lejárati prémium (2%) = 5,5%-os 30 éves amerikai állampapír hozamokat fog eredményezni. Állítása szerint az USA adósságbesorolásának a Fitch leminősítését előrelátta, így a mostani a pozíciónyitás beleillik a jelenlegi makróciklusba, másrészől pedig védelmet ad a hosszú futamidejű kamatlábak részvényekre gyakorolt hatása ellen.
Forrás: https://bit.ly/3DZHph3