Jelentős vagyonnal rendelkeznek a magyarok: 2022 végén nagyjából 69 ezer milliárd forint volt a háztartások nettó pénzügyi vagyona. Az infláció okozta nyomás ugyanakkor így is kihívás elé állítja a befektetőket, így kulcsfontosságú a megfelelően megválasztott és menedzselt vagyontervezés. Ebben a környezetben áll helyt a hazai befektetési piac egyik új belépője, az Infinite Capital.
A részletekről Bencsik Rolandot és Sovágó Zsoltot, az Infinite társalapítóit kérdeztük.

  • Milyen szolgáltatásokat nyújt az Infinite Capital?

Sovágó Zsolt: „2021-ben, több mint 10 éves szakmai múlttal a hátunk mögött alapítottuk meg a saját vállalkozásunkat, amely hagyományos értelemben véve függő ügynökségként működik. A munkánk során a pénzügyi és vagyontervezésben, az értékpapírkereskedelemmel kapcsolatos befektetési tanácsadásban, valamint különféle tőzsdei megbízások végrehajtásában támogatjuk az ügyfeleinket.

  • És hogyan kezdődött az Infinite története?

Bencsik Roland: „2011-ben a szakmai vezetőnk mutatott be minket egymásnak, azzal, hogy innentől kezdve kollégák leszünk. Aztán barátok, 10 évvel később pedig üzlettársak is lettünk. Engem mindig az vezérel, hogy jobbnak kell lennem, mert nagyon sok jó szakember van, kiváló azonban már kevés. Ami igazán közös bennünk Zsolttal az ez, a kiválóságra való törekvés. A bátorság és az önmagunkba vetett hit visz minket előre. Pontosan látjuk, hogy mit szeretnénk elérni, az eltökéltség és a sikerorientáltság összeköt bennünket. Mióta a szakmában dolgozunk folyamatosan tapasztalunk, alkalmazkodunk, tanulunk. 2021-ben pedig eljutottunk oda, hogy saját vállalkozásunk keretében segítsük az ügyfeleket. A tavalyi évet pedig már szép eredményekkel és stabil ügyfélkörrel zártuk. Így azt mondhatjuk, hogy 2022 egyik sikertörténete a miénk.”

A két szakember egy olyan pénzügyi vállalkozást álmodott meg és épített fel, amelyben maximalizálják az ügyfélközpontú kiszolgálást. Éppen ezért csak annyi ügyfelet szolgálnak ki párhuzamosan, akiknek biztosítani tudják az elegendő figyelmet és a személyes tanácsadást.

Sovágó Zsolt: „A jó kapcsolat alapja a bizalom, a bizalom alapja pedig az őszinteség és az eredményesség. Őszintén beszélünk a pénzügyekről és igyekszünk a legjobb megoldásokat nyújtani az ügyfeleinknek. Kihívásokkal teli időszakot élünk, de az Infinite Capitalnál a változó helyzetekben is a lehető legjobb megoldások megtalálására törekszünk. 

A vállalkozás indulásánál csak ketten voltunk. Rövid idő alatt azonban két új munkatárs is csatlakozott hozzánk, így gyorsan megduplázódtunk, ahogyan a tervezett kezelt vagyon is az első évünkben. A transzparenciát tartjuk az egyik legfontosabb értékünknek és ügyfeleink ezt értékelik a legtöbbre. Ezek a kapcsolatok hosszú évekre nyúlnak vissza és a folyamatos ajánlások mindig megerősítenek minket a munkánkban. Szűk, vagyonos ügyfélkörrel dolgozunk együtt, és a növekvő számosság mellett szeretnénk azt a képességünket megtartani, hogy őket valódi, minőségi figyelemben részesítjük. Hisszük, hogy a mai világban ezek a hagyományos értékek fontosak, és aki ezt keresi, az megtalál minket.”

  • Számos cég nyújt hazánkban vagyontervezési szolgáltatást: privátbankok, alapkezelők, bizalmi vagyonkezelők. Mivel lehet kitűnni a szolgáltatók közül? Mi az, amivel hozzáadott értéket lehet teremteni az ügyfeleknek?

Bencsik Roland: „Azt mondják, a legdrágább négy szó a befektetések világában: „Ez most más lesz.” Ilyenkor arra gondolunk, hogy a befektetői várakozások megváltoznak a piacon és a korábban jól bevált kereskedési stratégiák hatástalanná válnak. Egyes pénzügyi mutatók historikus értékei 10, 20 vagy akár 30 éve nem látott jelzéseket adnak. Ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt években ilyenkor mi történt és mit tettünk befektetőként, ezek a szokások félrevezetőek lehetnek.

Most olyan időszakot élünk, amire mindezidáig tízévente legfeljebb egyszer volt példa. Azt gondoljuk, hogy az aktuális helyzetben a gyors reakció, a személyes tapasztalat, valamint a tudásmegosztás nélkülözhetetlenné vált. Éppen ezért mi mindig megosztjuk várakozásainkat és gondolatainkat a nyilvánossággal, ezzel is segítve ügyfeleinket. Emellett úgy érezzük, hogy a befektetőink igénylik a személyes tanácsadást, és ez különösen igaz az elmúlt néhány évre vonatkoztatva. A jelenlegi időszakra jellemző volatilis piaci helyzetekben még inkább felértékelődik a minőségi, szakmai, illetve személyre szabott tanácsadás.„