Építőipari kilátások, Németország.
Egy minap közzé tett jelentés szerint a HCOB Germany Construction PMI Index meredeken, 39,3 pontra esett 2023 szeptemberében az augusztusi 41,5-ről.

A HCOB Germany Construction PMI®-et az S&P Global állítja össze egy 150 építőipari cégnek kiküldött kérdőív válaszaiból. A válaszadókat a vállalati munkaerő létszáma alapján keresik fel, a GDP-hez való hozzájárulásuk alapján. A felmérés adatait 1999 szeptembere óta minden hónap második felében gyűjtik össze, ezzel jelzik a változás irányát a előző hónaphoz képest.
Az 50 pont feletti érték az általános növekedést, az ez alatti pedig csökkenést jelent.

2020 áprilisa óta most tapasztaljuk a legnagyobb visszaesést, csak a karantén ideje alatt a teljes leálláskor volt ennél is nagyobb a zuhanás mértéke.

Mindennek a hátterében az építőipar tartós és széleskörű hanyatlása áll.

2022 szeptembere óta a kereskedelmi épületek projektjei jelentősen visszaestek, míg a közlekedési és közmű építési munkák az augusztusi rövid emelkedést követően ismét zsugorodtak. Ezen túlmenően az új építőipari megrendelések állománya is visszaesett. Ez tükrözi azt a kihívást jelentő keresleti körülményt, amellyel a kivitelezők szembesülnek a magasabb hitelkamatok és az ügyfelek körében tapasztalható bizonytalanság közepette.

Így a jövőbeli aktivitással kapcsolatos várakozások mérőszámai is történelmi mélypont közelében vannak. Alacsony üzleti bizalom jellemzi ezt az időszakot, emellett a felesleges munkaerő és alvállalkozói kapacitás leépítése is zajlik egy recesszív gazdasági környezetben.

Forrás:
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/474a7ca4c8de4be8a60df0ef44ef129a