2023. június 30-i, pénteki kereskedési nappal lezárult az első félév, így átfutottuk a Hozamplaza.hu-n, hogy hogyan teljesítettek a befektetési alapok a féléves bizonyítvány osztáskor. Mindhárom fő devizában (HUF, EUR, USD) a legjobb három teljesítményt kerestük. Egy kivétellel a technológiai szektor volt uralkodó, a befektetők idén ezekkel a részvényalapokkal érhették el eddig a legmagasabb hozamot. Az AI éveleji berobbanása a köztudatba alaposan felpezsdítette a piacot, ezért nem meglepő, hogy a nyolc legnagyobb technológiai részvény alkotja ezen befektetési alapok TOP 3-as allokációját.

Befektetési alapok aktuális évi teljesítménye, 2023.01.01-2023.06.30. között mérve, a www.hozamplaza.hu adatai szerint.

Hívószavunk a FAANG + MNT, ami nem más mint a Facebook/Meta, Apple, Amazon.com, Netflix, Google/Alphabet + Microsoft, Nvidia és a Tesla. Az S&P 500 index első féléves teljesítményéhez ez a nyolc részvény 10,82 %-kal járult hozzá, míg a maradék 492 cég szerény 2,88 %-ot növekedett.

Az Erste Stock Techno befektetési alapja forintban és euróban is dobogós lett, ahogy az Allianz Global Artificial Intelligence és a Franklin Technology Fund-ja is euróban és dollárban. Egyedül az európai növekedési részvénypiacon tudott az Allianz Europe Equity Growth forintos alapja az amerikai óriások közé beférkőzni.

A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli teljesítménynek.
A piacok a jövőben nagyon eltérő módon alakulhatnak. Segíthet Önnek annak megítélésében, hogy a múltban hogyan kezelték az alapokat.