A Plug Power története 1997-ben kezdődött, és azóta is ott áll a hidrogén forradalom élén. Megalapításának egyik alapköve az a hit, hogy az olcsó és megbízható zöld hidrogén energia hozzáférhetőségének biztosítása kulcsfontosságú egy olyan világ építéséhez, amely fenntartható az elkövetkező generációk számára.

„A Plug Power egy olyan üzemanyagcellás vállalat, amely iparágvezető hidrogénenergia-megoldásokat fejleszt ki a világ gyorsan növekvő piacai számára. Az innovációra való törekvés a DNS-ünkban van. De ez sokkal többről szól, mint az innováció – a Plug egy emberekre összpontosító zöld hidrogénes cég, amely biztonságosabb jövőt épít mindannyiunk számára.”

Igen ám, de…

A Plug a harmadik negyedévben részvényenként 47 cent veszteséget könyvelt el, szemben a 30 cent veszteséggel, amit az előző év azonos időszakában szenvedett el. A bevétel 5%-kal, 199 millió dollárra nőtt, de elmaradt a FactSet felmérés szerinti 220 millió dolláros várakozástól.

Ezután a Plug Power részvényei nagyot zuhantak, ugyanis a cég figyelmeztetést küldött a befektetőknek a pénzügyi helyzetéről a legutóbbi, csütörtök késő esti harmadik negyedéves eredményjelentésében. A Plug PLUG részvényei pénteken a tőzsdei nyitás előtt 36%-kal, 3,75 dollárra estek.

A jelentés sokkoló volt, mivel a cég azt állította, hogy “példátlan ellátási kihívásokkal” szembesült, ami hidrogénhiányt okozott, miközben az inflációs költségek is nyomást gyakoroltak rá. Bár az ellátási problémát okozó vis maior helyzetet a Plug várhatóan az év végére enyhíteni tudja, az továbbra is aggodalomra ad okot, hogy ezután is finanszírozásra van szüksége.
A Plug egy állami kölcsön kérelemmel keresi meg az Energiaügyi Minisztériumot (DoE), amely akár 1,5 milliárd dollárt is elérheti, valamint vállalati adósságok átstrukturálását és lehetséges hitelezői megállapodásokat is vizsgálja majd a pénzügyi helyzetének javítása érdekében.

Az RBC Capital Markets elemzője, Chris Dendrinos megbecsülte, hogy a Plugnak további 750 millió dollárra vagy annál többre lehet szüksége a következő 12 hónapban a likviditásának fenntartására. RBC Capital ezért csökkentette a részvény célárfolyamát 5 dollárra a korábbi 12 dollárról.
A Plug pozitív várakozásokkal tekint előre az Egyesült Államokban, a jövőben tervezett hidrogén termelésre vonatkozó adókedvezmények miatt. A kormányzati támogatás várakozásai a hidrogénipar számára némi optimizmusra adhatnak okot néhány elemző szerint, de a Plugnak mielőbbi jó hírekre is szüksége lenne.

A KeyBanc elemzője, Sangita Jain óvatosan figyelmeztetett, hogy még ha a DoE kölcsön is jóváhagyásra kerül, valószínűleg nem fog elég hamar megérkezni, hogy enyhítse a rövid távú likviditási aggodalmakat. Ez azt jelenti, hogy közben magasabb finanszírozási költségekkel is szembesülhet a cég. Ezzel együtt a JP Morgan elemzői a túlsúlyról semlegesre rontották a részvény értékelését és 10 dollárról 6 dollárra csökkentették a célárát.

A Plug részvényei már 52%-kal estek az idei évben egészen a csütörtöki zárásig.

Forrás:
https://www.investing.com/news/stock-market-news/plug-power-plunges-30-on-growing-worries-432SI-3230826
https://www.tradingview.com/news/DJN_DN20231110006005:0/
https://www.plugpower.com/about-us/