Az Ifo német gazdaságkutató intézet export várakozásai 8 hónap után ismét csökkentek. Érezhetően romlott a hangulat a német exportiparban 2023. júniusában. Az Ifo Export Expectations -5,6 pontra esett, a májusi +1,0 pontról. Ez a legalacsonyabb szint 2022 novembere óta.

Az Ifo Business Survey-n alapuló Ifo Export Expectations egy új mutató, amelyet az Ifo Intézet 2014 novemberében vezetett be az exportszektor jelenlegi és jövőbeli fejlődésének nyomon követésére és értékelésére. A felmérés az exportszektorra fókuszál és nagyon jó áttekintést ad a szektor jövőbeni kilátásairól.

„A német belföldi piacon tapasztalható gyenge kereslet mellett mostanra kevesebb a külföldi megrendelés is” – mondja Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője. „Ami rossz hír Németország exportgazdasága számára.” Az iparágak többsége az export visszaesésére számít a következő három hónapban. Jelentős növekedést csak a ruhagyártók és az italipar jósol. Eközben az élelmiszeripar komoly ütést kapott: a növekedés hónapjai után a vállalatok most a nemzetközi értékesítés visszaesésére számítanak. A fémipar kilátásai is lényegesen rosszabbak. Ugyanez vonatkozik a bútoriparra is, amely részben a gyenge építőipartól szenved.

A Financial Times oldalán egy 2023. június 23-i cikkben jelent meg, hogy a német lakásárak az első negyedévben rekordmértékben 6,8%-kal csökkentek, ami a legjelentősebb visszaesés Európa legnagyobb ingatlanpiacán az index 2000-es kezdete óta. Az emelkedő jelzálogkamatok elriasztják a vevőket, akik inkább kivárnak az ingatlan vásárlással. A statisztikai hivatal szerint a legnagyobb értékben Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben, Frankfurtban, Stuttgartban és Düsseldorfban csökkentek az árak, ehhez azonban hozzátartozik, hogy korábban itt voltak a legnagyobb áremelkedések is.
Forrás: https://www.ft.com/content/ce4a62c7-9b0c-4cb0-b48d-d7cfb38ea580

A korábban publikált Ifo Intézet júniusi hangulat indexe is meredek csökkenést mutatott. A jövőbeni várakozások indexe 83,6 pontra süllyedt, amit a mai export index is megerősített. Az intézet elnöke, Clemens Fuest szerint a német gazdaságban egyre borúsabb a hangulat és megnőtt a valószínűsége annak, hogy a GDP a második negyedévben is zsugorodik.

A kötvény piac ezzel együtt a régi idők szellemét idézi, hiszen a 2 éves és a 10 éves német államkötvények hozamkülönbsége 1992 óta nem látott szintre csökkent. A ma reggeli kereskedésben a 2 éves kötvény hozama 3,16% körül alakult, míg 10 éves időtávon 2,32% volt a befektetők hozama. A kilátások itt is borúsak, mert az EKB várható további szigorítása a következő hónapokban még nehezebb helyzetbe hozza a német gazdaságot.