A német lakásárak 9,9 %-kal csökkentek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – jelentette be pénteken a német statisztikai hivatal. Ez a legmeredekebb visszaesés a 2000-es évek kezdete óta, mióta rögzítik az adatokat. Sok közgazdász az EKB monetáris szigorítási kampányát és a kormány új energiaszabályaival kapcsolatos bizonytalanságot okolja a lakások árcsökkenése miatt.

Olaf Scholz német kancellár egy bajorországi kampányrendezvényen megvédte az Európai Központi Bank közelmúltbeli kamatemelését, azt mondta a lakástulajdonosoknak, hogy a 4%-os kamat nem lehet gond.

„Az infláció veszélyezteti a gazdasági növekedést és a polgárok pénzügyi erejét.” – mondta Scholz szombaton a nürnbergi eseményen. „Ezért az a helyes lépés, hogy a jegybank határozottan fellép ellene.” Scholz szerint az, hogy az EKB a közelmúltban 4%-ra emelte a betéti alapkamatát nem jelenthet problémát az új, hitelezett lakástulajdonosoknak. Scholz a következő példát hozta fel: „Emberek! Nyugat-Németországban 700 000 lakás épült 1972-ben. Tudják, hogy mennyi volt a betéti kamat akkoriban? 9,5%!”

A kancellár, aki pénzügyminiszter volt Angela Merkel idején, tovább folytatta a gazdasági anekdotát:
„Kérdezzék meg a szüleiket! Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy milyenek voltak a hitelkamatok, amikor a házaikat építetteték.” Scholz mintegy 200 fős hallgatósága csendben ült, ezért a kancellár válaszolt a saját kérdésére:
„Azt fogják válaszolni, hogy akkoriban volt megtakarított pénzük, tehát nem a kamatokkal volt a probléma.”

A német lakáspiac jelenlegi válságának valódi oka az a téves feltevés, hogy Németországban „mindenki gazdag” – érvelt Scholz, utalva arra, hogy az ingatlanfejlesztők nem építenek elég megfizethető árú lakást.

Forrás: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-23/germany-s-scholz-tells-homeowners-they-can-cope-with-4-rates?sref=R17xFhjo#xj4y7vzkg